Phone

0889076565

Email

borislava@modikayoga.com

Лимфна система и как да я поддържаме в добро състояние

Създадох тази статия с цел по популярен и достъпен начин да предоставя достатъчно подробна картина на устройството и функционирането на лимфната система, без намерение да навлизам в анатомични детайли, да се опитвам да поставям диагнози и пр. Целта ми е да ви поднеса систематизирана информация за това, колко е важно и как да се грижим за тялото си така, че да поддържаме лимфната система в добро състояние и да се радваме на добро здраве.

Като за начало, надявам се, че в момента, докато четете тази статия, не седите с кръстосани крака, гърбът ви е изправен и сте поставили пред себе си чаша с чиста вода 🙂

И така, лимфната система работи непрекъснато в режим 24/7 и през това време изпълнява многобройни и различни функции. Противно на общоприетото мнение, че е достатъчно след като се събудим и станем от леглото да вземем контрастен душ, да се пораздвижим и да пием чаша вода за добър лимфоотток през деня, аз ще се опитам да ви убедя, че е необходимо и възможно да си създадем определени навици в продължение на целия ден, за да я поддържаме постоянно в добро състояние.

Лимфната система в известен смисъл може да се разглежда като допълнение към сърдечно-съдовата система. Тя играе важна роля в обмяната на веществата, очистване на клетките и тъканите на организма, в имунитета на организма като цяло. Тя филтрира бактериите, токсините и вредните вещества в организма, извежда излишната течност от тъканите и клетките, активно участва в транспортирането на белтъчините и мазнините от тънкото черво в клетките, изработва антитела за борба с бактериите, а белите кръвни телца ни защитават от инфекции. При застой на лимфата в междуклетъчните пространства се натрупват продукти от жизнената дейност на клетките (фрагменти от разпаднали се липиди, белтъци, шлаки и др.), които постепенно прорастват с влакна от съединителна тъкан (медиците наричат този процес фиброза). И тези клетки започват просто да гният – възникват вялопротичащи онкологични заболявания, хипертония, алергия и др. Нарушената функция на лимфната система може да доведе до слабо захранване на мозъка с мазнини, или да доведе до изсушаване на кожата и лигавиците в тялото. Лимфната система в мозъка работи особено активно през нощта за извличането на токсините от мозъчната тъкан. Непълноценният сън препятства правилното й функциониране, това в отслабва работата на мозъка и в резултат се натоварва нервната система, което пък води до стрес и отслабване на когнитивните функции.

Лимфната система е отворена система и тя не разполага със сърце, което да задвижва лимфопотока, и затова циркулацията на лимфната течност се извършва доста бавно и под слабо налягане. Затова тя може лесно да се блокира. Подобно на кръвоносната система, тя се състои от множество капиляри, които се зараждат в тъканите в резултат на филтрация на  клетъчна течност, постепенно порастват в лимфни съдове и след това се събират в колекторни точки, наречени лимфни възли (в човешкия организъм има над 600 лимфни възли – по-големи и по-малки). Самата лимфна течност (лимфа) представлява пространство на вътрешната среда на организма, образувана от междуклетъчната течност и поради това нейният състав се мени в зависимост от много фактори, вкл. качеството на поетата храна, количеството и качеството на изпитата водата, чистотата на кръвта, наличието на бактерии и гъбични образувания в организма и пр. Често възпалението в ставите (артрит) може да се дължи на това, че лимфопотока в тялото е затруднен, получава се застой на лимфата в определени колектори около съответните стави (колянна, тазобедрена, раменна и пр.) и в тези колектори се натрупват и застояват вредни микроорганизми, които причиняват възпаление. В резултат на същия механизъм могат да се засегнат и някои органи, намиращи се в съседство с тези колекторни точки (напр. органите в малкия таз, млечните жлези и пр.). Важни органи на лимфната система са далак, апендикс, тимусна жлеза, диафрагма. Отделителни органи за лимфата са: червата, влагалището и уретера, потните жлези, слюнните жлези, гърлото и сливиците.

Дисбалансът в работата на лимфната система може лесно да се улови още на ранен стадий по следните признаци:

 1. Засилено потоотделяне, често съпроводено с неприятен мирис. Постарайте се да наблюдавате и откриете при какви обстоятелства се проявява и как се изменя мириса – при приемането на определени храни, при стрес, и пр.
 2. Обриви по кожата, особено в областите около лимфните възли – знак, че някъде лимфната система не успява да се справи с отвеждането на токсините и в крайна сметка намира като отдушник кожата.
 3. Мастопатии, кисти, миома.
 4. Обложен език, възпалени сливици, запушен нос.
 5. Увеличени лимфни възли в областта на шията, подмишниците, слабините, или подут корем. Не ги натискайте, особено ако са болезнени. Това е сигурен знак да посетите доктор.
 6. Нисък имунитет, вкл. алергии, астма, чести простудни заболявания.
 7. Отоци, задържане на вода, целулит.
 8. Обща отпадналост, умора.
 9. Дефицит на йод, често съпроводен с отоци. Йодът поддържа устойчивостта на организма към инфекции.
 10. Стрес. Повлиява биохимията на кръвта и оттам влияе на лимфната система.

Фактори, които влияят на лимфата:

 1. Неправилно хранене.
 2. Носене на тесни дрехи.
 3. Приемане на недостатъчно количество вода.
 4. Използване на дезодоранти.
 5. Нарушение в храносмилателната система – хранителни алергии или чувствителност към някои храни.
 6. Заседнал начин на живот, ниска двигателна култура.
 7. Лоша екология – въздух, храна, пестициди, химикали и пр.
 8. Хормонален дисбаланс.
 9. Инфекции и различни микроорганизми.
 10. Естествен процес на стареене.
 11. Травматични увреждания и оперативни намеси.

И накрая бих искала да систематизираме как бихме могли да подпомогнем функционирането на лимфната си система:

 1. Дълбокото йогистко дишане е един от основите навици от изключителна важност. Чрез него в дробовете постъпва достатъчно количество кислород, който чрез процеса на горене извършващ се в белите дробове очиства кръвта и след това кръвоносната система го разнася до всяка точка в тялото. Особено полезно е коремното дишане, което силно стимулира диафрагмата. Диафрагмата е главният мускул, който задвижва лимфата.
 2. Движение – редовно занимание със спорт и ниво на двигателна култура – йога, ходене (поне 10 000 крачки на ден), любим спорт, танци, или просто лека гимнастика няколко пъти на ден, особено помага скачането на въже.
 3. Релаксация, отпускане, игра. Време без електроника, особено телефони, телевизор и социални мрежи. Добра алтернатива е няколко часа сред природата, дори една малка разходка в парка. Или време да останете насаме със себе си, с мислите си, да изчистите ума и да преразгледате своите цели и намерения.
 4. Лимфодренажен масаж. Лимфата се движи винаги от крайниците към центъра, към сърцето, не се допуска силен натиск. Добри резултати дава сухото четкане на тялото.
 5. Ограничено използване на дезодоранти, последвано от локално измиване.
 6. Здравословен хранителен режим, качествена храна, приемане на достатъчно количество чиста вода.

Измежду безбройните си задължения и грижи през деня, нека се научим меко и грациозно да намираме по малко време за себе си. Например 5 мин. разтягане докато ястието ври на огъня, няколко минути дълбоко дишане докато чакаме за среща, да повървим с бързо темпо до работа или по време на обедната почивка, да си спестим асансьора и да изкачим няколкото етажа по стълбите, да използваме всяка възможност за разходка и контакт с природата, и т.н. Това няма да направи мускулите ни силни и няма да ни доведе до върхова форма, но поне ще осигури добро функциониране на лимфната система и ще подобри имунитета ни. Не е проста работа да контролираме теглото си и да се избавим завинаги от излишните килограми, да бъдем в перфектна форма и винаги заредени с енергия, но затова пък можем да контролираме навиците си и така да направим промяната отвътре навън.

Желая ви да бъдете здрави!

Recommended Articles

2 Comments

Leave A Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *