Phone

0889076565

Email

borislava@modikayoga.com

Ресурсно състояние е състоянието на увереност, бодро настроение, състояние при което човек усеща прилив на жизнена сила и енергия и капацитет да изпълни дадена задача. Това е състояние, пребивавайки в което ние успешно удържаме напрегнатия делничен ритъм на нашия съвременен градски живот. Ресурс – това са нашите емоции, интелект, идеи, планове, мечти. Когато пребиваваме в ресурсно състояние, ние творим с помощта на нашите ресурси.

Бързам да кажа, че удържането на това състояние не е чудо. Напротив – то е норма за всеки жив човек и е желателно да изживеем целия си живот пребивавайки в него. На практика това е състояние, при което ние сме в контакт и се ползваме от всичките ресурси, които природата ни е предоставила. Тези ресурси са достъпни за всеки човек, но по някаква логика някои хора ги използват, а други – не. Съответно посветените живеят на пълни обороти, а онези, които по стечение на обстоятелствата не са достигнали до това знание, просто съществуват.

Какво ни пречи да пребиваваме постоянно в ресурсно състояние? Здравословно състояние, мързел, липса на знание, страх… В резултат ние пропускаме, отлагаме и дори отхвърляме многобройни възможности в живота си, вместо да се възползваме от тях и да ги реализираме в живота си.

Всичко започва в мига, в който заявим: „ Това е възможно“, „Аз мога“. Това е моментът, в който печелим надмощие на оня вътрешен критик, който ни нашепва: „Още не съм готов“, „Какво ще кажат другите“, „Твърде съм стар/млад/…..“, И още щом дръзнем да го направим, ресурсът се умножава многократно.

Нещата, които източват енергията ни:

 1. Започнати и недовършени проекти, дейности и пр. неща. Например, написали сте книга и остава да намерите издателство и да я пуснете на пазара. Но в този момент изведнъж през главата ви минава мисъл като напр.: „Ами ако не успея да я продам?“ ‚ „Дали ще се хареса?, „Кой ли ще я купи?“ и т.н. И край: тонусът ви пада, ресурсите, които сте впрегнали в действие започват да застояват и гният , а вашето себеуважение рязко пада надолу и вие вече сте извън ресурсното си състояние. Затова, огледайте се хубаво и ако откриете започнати и докарани до някъде неща, нека приоритетът ви падне върху тях. Или ги завършете, или ги погребете с достойнство, за да изчистите пространството около себе си. Изхвърлете също така стари и ненужни вещи (особено ако се пренасяте в друго жилище или град), стари контакти и телефонни номера, за които години вече не сте се сещали. По този начин ще освободите място за съзидателна енергия, вселената не търпи вакуум.
 2. Социална зависимост. Например, публикувате пост в социалните мрежи и получавате N на брой хейта. Разстройвате се, вашето настроение рязко пада и ето ви отново извън ресурсното състояние. Нека да поразсъждаваме малко. На Земята живеят повече от 7 млрд. човека. С колко от тях общувате по някакъв начин (напр. в социалните мрежи)? А колко от тях дори не ви познават? А колко от тези, които са ви хейтнали днес са имали лош ден и просто искат да си го изкарат на някого? И дори ако това са ваши близки или роднини, и дори да са вашите родители, които с най-добри намерения се опитват да ви дадат съвет – разбират ли те винаги вашите желания, вкусове и стремежи? Защо тогава поставяте себе си в зависимост от изказвания с непонятен произход? Социалната зависимост създава неуверени в себе си хора. Постъпвайте честно, правете това което ви е  по сърце, бъдете автономно същество и не позволявайте на чуждото мнение да ви отклонява от пътя ви.
 3. Безцелно съществуване. Представете си кораб в морето, на борда на който няма капитан и не му е зададен курс. Как мислите, накъде ще поеме този кораб? Най-вероятно ще се рее в морето известно време, докато накрая попадне незнайно къде, или потъне безславно. Същото е вас – вие сте кораба, а вашият мозък е капитана който определя курса на плаване. Какво точно искате от живота си? Къде искате да стигнете? Напишете го на лист хартия, имайте го винаги до себе си и мислете методично за него. Това е вашата цел, която ще ви мотивира, ще ви кара да ставате сутрин изпълнени с енергия и смисъл.  Вашият кораб вече има капитан и посока, и е въпрос на време да достигне до целта. Разбира се, тук е важно целта да не е егоистична или във вреда на някого. Вселената подкрепя само благородните цели (наричат го “чисто намерение”, но това ще бъде предмет на следващ блог).
 4. Негативни емоции. Униние, недоволство от съдбата, съжаление за миналото, обида, завист, алчност, критикуване и осъждане. Едва ли е необходимо да добавим коментар по тази точка.
 5. Неправилно хранене и некачествена храна. Тук се включват храненето набързо и на крак, преяждането, препиването и насилственото гладуване. Изключете (или поне ограничете доминимум) бялата захар, бялото брашно, полуфабрикатите и всички пакетирани храни, цигарите . Не си разрешавайте стара печена храна и храна, приготвена от човек с лоши чувства. И нека не забравяме, че ”ние сме това, което ядем”.
 6. Напрягане на ума и тялото. С други думи, това е стреса, недоспиването, бързането, суетливостта. Научете се да се отпускате и да възвръщате баланса си (по-долу саизброени начините, по които това се постига).

Механизъм на навлизане в ресурсно състояние

 • Първото условие за навлизане в ресурсно състояние е правилната осанка. Изправете се, разгърнете гръдната клетка, изпънете тялото. Оттук започва всичко.
 • Дълбока релаксация в състояние на стоеж с правилна осанка. Състоянието на стрес убива всичките ни ресурси. Релаксацията може да бъде както статична, така и динамична.
 • Ментална настройка с вътрешна усмивка. Осъзнаване на това, как се чувствате + позитивна настройка. Вече сте в състояние да мислите правилно. Молитвата също е добър способ за навлизане в ресурсно състояние.
 • Осъзнато дишане. На физическо ниво зарежда организма с чист кислород и енергия, на ментално ниво работи за концентрация. Различните дихателни техники повлияват на различни системи в тялото и дават различна настройка в зависимост от намерението/целта.
 • Тибетски практики за съединяване с ресурса на вселената: Човек-Земя-Космос, Малък небесен кръг, Намотаване на сребърната нишка, Съединяване с петте стихии, Голям небесен кръг, Три подгревателя, вибрационни техники (мантри, чакрови звуци), съзерцание (мълчалива медитация), дихателни техники (право и обратно коремно дишане) и др.

Чрез регулярна практика този механизъм може да бъде доведен до почти мигновено навлизане в ресурсно състояние.

Устойчиво поддържане на ресурсното състояние

Да предположим, че с помощта на препоръчаните методи и техники вече сме се озовали в заветното ресурсно състояние. А сега настъпва въпросът: Как да го удържим, как да успеем да пребиваваме в него трайно, за да да функционираме пълноценно и щастливо?  Тайната е в пребиваването тук и сега. Не се ровете в миналото – то вече си е отишло и с вас е останал опита. Не се рейте в бъдещето – вие тепърва го изграждате и засега там няма нищо. Оставайте в момента – тук и сега, където се намира ресурсът и където се случват нещата. Безусловното приемане на тук и сега не съдържа конфликт. Конфликтът възниква, когато се отклоните по времевата линия в посока към миналото или към бъдещето и започнете да пилеете енергията си в емоционални фантазии.

Може да ви се струва, че когато се изпълни вашата мечта, тогава ще бъдете щастливи. Но това е илюзия. Bие първо трябва да доживеете дотогава, а не се знае колко различно ще се чувствате и дали все още ще пазите тази мечта в себе си, и дали веднага яма да си поставите нова цел, която пак ще ви се наложи да бъхтете да преследвате, и така безкрай. А междувременно животът тече и ако вие не се намирате тук и сега и не използвате наличния ресурс да действате, да променяте, да създавате и да разрушавате, да творите – не е ли това най-великото пилеене на енергия?

Затова пребивавайте тук и сега възможно по-често и възможно по-дълго.

Ето това е щастието.

* за написването на статията са използвани материали от курса по цигун “Секретьi восточной медициньi” на Владимир Осипов

Recommended Articles

1 Comment

Leave A Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *