Phone

0889076565

Email

borislava@modikayoga.com

  1.  Болки в кръста

Обикновено се появяват или по време, или след практиката. Болката е тъпа, постоянна, и може да ви развали удоволствието от практиката. Причината се крие в неправилното изпълнение на асаните, осбено при изпълнението на наклоните напред или при извиване назад.  Получава се прекалено голямо натоварване в кръста и оттам идва болката. За да го избегнете, опитайте следните подходи:

• При наклоните напред можете да сгънете леко краката в коленете, важното е корема да почива върху бедрата и да не се отделя от тях. По този начин лумбалните прешлени и съответните мускули се разтягат и така се намалява натоварването върху гръбнака.

• При извиване назад се старайте да изтегляте гръбнака преди и по време на огъването, поставяйте акцент върху гръдната клетка. Разпределяйте усилието между разтегляне на гръбнака и отваряне на гръдната клетка.

• При халасана (рало) – акцентувайте върху гръдната клетка и напрегнете коремните мускули.

2. Болки в коленете

Обикновено се появява като рязка болка, която продължава да тлее часове след практиката. Ако принципно коленете ви са здрави и нямате оплаквания в ежедневния живот, вероятно сте поставили колянната става в непривично положение, като сте усукали коляното. Да не забравяме, че физиологията на ставата предполага движение само във вертикална равнина – свива се и се изправя, но не и да се извива встрани. За да избегнете ситуацията, следете за следното:

• Когато тежестта се поема от коляното, следете петата да остава точно под коляното, когато позите са центрирани (например, Войн1).

• В случай че усучете коляното, завъртете на съответния ъгъл и стъпалото, и така петата ще следва коляното.

• Когато изпълнявате асани за отваряне на тазобедрени стави, старайте се тазобедрените стави да поемат натоварването, не се отпускайте само върху коленете.

3. Болки в китките

Подлакътната кост е тънка, тя не е предназначена да удържа тежестта на тялото. Затова:

• Старайте се да поставяте китката винаги точно под рамото.

• Включвайте всички мускули на ръката, активирайте цялата ръка – от рамото до пръстите. По този начин разпределяте натоварването и облекчавате китката.

• Активирайте коремните мускули, така те да поемат част от тежестта (например при планк, лицеви опори, куче с муцуната надолу и пр.).

4. Болки в шията

Ако не страдате от шипове в шийните прешлени и въпреки това изпитвате болка при поза рало или лодка например, по всяка вероятност не включвате достатъчно коремните мускули, които да изтеглят корпуса напред, а теглите главата заедно с шията в стремежа си да постигнете ефекта.

5. Болка в задната част на бедрата

Обикновено тази болка (опъване) е резултат от прекарване дълги часове в седяща поза, в резултат на което тези мускули се съкращават и тяхното разтягане (при пози като куче с муцуната надолу или просто наклони напред (от изправено или седнало положение)) предизвиква напрежение и болка. В тези случаи прилагайте следната техника за разтягане:

• Насочете вниманието си върху конкретния мускул и го „продишайте“: дишайте дълбоко и осъзнато, усмихнете се вътрешно, за да освободите напрежението и нежно придържайте позата. Изчакайте така, докато болката постепенно утихне и се стопи, без да излизате от позата. Отпуснете се максимално, обичайте тялото си и го усещайте. Задръжте в това положение поне минута време, за да отпуснете нервната си система и да позволите на тялото да разбере, че позата е безопасна.

6. Болки в коремните мускули

Тук най-подходяща техника се явява да отвлечете вниманието си от напрегнатите мускули на пресата, и да насочите вниманието си върху пръстите на ръцете и краката. Същото важи и за всички силови пози: съзнателно отвличайте вниманието си от носещите мускули към периферията, с което притъпявате усещанията за дискомфорт.

И накрая: 

обичайте и уважавайте тялото си, научете се да го слушате и да се радвате на усещанията, когато го напрягате и предизвиквате – всъщност по този начин вие го развивате. Ако в даден момент не успявате да го разберете, просто спрете, притихнете, дишайте дълбоко и се потопете в усещанията си. Слушайте с разбиране и любов – това е вашето тяло и то заслужава грижливо отношение.

Recommended Articles

Leave A Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *