Phone

0889076565

Email

borislava@modikayoga.com

Това е една статия, която цели леко да повдигне завесата пред източната теория и практика за лечение и възстановяване на организма посредством методите на дишане, релаксация, концентрация, визуализация и движения, без да има претенциите да дава конкретни рецепти за лечение или да обещава бързи и лесни резултати. Но овладявайки основните принципи и работейки системно и упорито, човек може да възстанови и балансира нарушените процеси в организма си и така да се радва на пълноценен и щастлив живот.

Всеки човек започва и завършва живота си на тази земя с дишане. Новороденото обявява появяването си на този свят с вик. За няколко секунди то вдишва и това е неговото първо ИСТИНСКО вдишване, което задвижва редица жизнено важни системи в организма – имунна, дихателна, храносмилателна. А когато напуска тази земя, човек прави това с едно последно издишване. Между първото вдишване и последното издишване се простира нашият живот. Във всичките милиарди окислителни-възстановителни реакции, протичащи ежесекундно в нашия организъм, участва кислородът. Кислородът съдържащ се в кръвта обезпечава необходимото насищане на всички клетки в организма на човека.

БЕЛИТЕ ДРОБОВЕ – КРЕМАТОРИУМ НА ОРГАНИЗМА 

Дихателната система включва белите дробове и дихателните пътища, водещи към тях. Когато дишаме, всмукваме въздуха през ноздрите, където той се загрява и влиза в контакт с изобилно снабдената с кръв слизеста лигавица. След като е преминал през фаринкса и ларинкса, той влиза в трахеята, която се разделя на многобройни тръби, наричани бронхи, а те от своя страна се разделят и завършват в миниатюрни разклонения – белодробните мехурчета или алвеолите, които в белите дробове наброяват милиони. Въздухът се всмуква в белите дробове чрез движението на диафрагмата – голям, силен и плосък мускул, напречно разположен в гръдния кош, като разделя гръдната кухина от коремната. Действието на диафрагмата е почти толкова автоматично, колкото и това на сърцето, въпреки че усилието на волята може да я превърне в полуволев мускул. Когато тя се изтегли надолу, се увеличава и обемът на гръдния кош и белите дробове, въздухът нахлува в така образуваната празнина; когато се върне обратно, гръдният кош и белите дробове се свиват и така въздухът бива изтласкан. На практика става ето това: https://youtu.be/w1QyU9hyHRM

Именно в белите дробове поетият с въздуха кислород среща нечистата венозна кръв, при което чрез процес на окисляване кръвта се пречиства, след което чистата и обогатена с кислород кръв поема своя път през артериите и така достига до всяка клетка на тялото, като ги укрепва и подсилва, заменяйки повредените клетки и тъкани с нови „материали“. Ако кръвта не е изцяло пречистена от възстановителния процес на белите дробове, тя се връща в артериите в едно неестествено състояние, без да е отстранила нечистотиите, които е поела в своя обратен път. Ако тези отпадъци се върнат в организма, те естествено ще предизвикат някакво заболяване на кръвта или друга болест, вследствие непълноценното функциониране на някой недостатъчно подхранен орган или тъкан. Необходимо е, следователно, белите дробове да поемат достатъчно количество кислород.

ОСЪЗНАТО ДИШАНЕ

Хората са осъзнали този дар и така в арсенала на човека се е появил най-мощния инструмент за регулиране на сложните системи в човешкия организъм практически на всички нива. Посредством дишането хората са се научили да изчистват и зареждат с енергия физическото си тяло, да контролират състоянието на работите и функционирането на вътрешните си органи, мозъчната дейност, да регулират психо-емоционалното си състояние, да определят потока на съзнанието си.

Газообменните  процеси са само върха на айсберга. Всеки дихателен цикъл не е просто потребление на кислород и отделяне на въглероден двуокис. С всяко вдишване в нашето тяло навлиза (и после се отделя) голямо количество енергия – особено когато дишаме през носа.  Забелязали ли сте например, че хремата като правило се съпровожда с общо отслабване на организма? За да получите по-мощен заряд енергия, не винаги е необходимо да изпълнявате специални и сложни дихателни техники. Най-важно е да съсредоточите вниманието си върху вашите усещания, възникващи в процеса на дишане и така да настройвате и регулирате дишането си според тези усещания. Колкото по-внимателно ги наблюдавате, толкова по-голям ефект ще получите. Осъзнатото дишане позволява да се увеличи потока на жизнената енергия, който навлиза в организма, т.е. енергообмена в тялото.

ТЕХНИКА НА ПРАКТИКУВАНЕ НА ОСЪЗНАТО ДИШАНЕ

 1. Застанете в удобна позиция – стоеж, седеж или лег – и за няколко минути се опитайте да се отпуснете. Дрехите да са удобни, меки и от естествена материя.След това обходете/сканирайте тялото си, за да се убедите, че то е спокойно и отпуснато.
 2. Усмихнете се леко и усетете състоянието, при което спокойствието и умиротвореността се разливат по лицето, шията и се сливат надолу по цялото тяло.
 3. Осъзнайте своето дишане като процес. Много важен и съществен процес. Позволете на този процес да обхване вашето внимание напълно. Започнете да участвате в този процес с цялото си внимание, с цялото си същество.
 4. Продължавайте да дишате така, както ви е естествено и комфортно. Скоро ще почувствате, че дишането ви ще стане по-спокойно и по-меко, а вдишванията и издишванията по-дълбоки и по-продължителни.
 5. Концентрирайте се и усетете как цялото ваше тяло вдишва…. И как издишва… Осъзнайте тези процеси. Открийте колко различни са вдишването и издишването.
 6. Повтаряйте си :“Ето сега вдишвам“ и продължавайте да вдишвате. „Ето сега издишвам“ и продължавайте да издишвате. Повторете си тези фрази няколко пъти, за да потънете по-дълбоко в процеса на дишането. Вашето внимание вече е обзето само и единствено от дишането и нищо друго не съществува.
 7. Престанете да си повтаряте фразите. Не казвайте нищо. Просто наблюдавайте дишането.

ДИШАНЕ И РЕЛАКСАЦИЯОсъзнайте как вашето тяло все повече и повече се отпуска с всяко издишване. Усетете покоя. Преди да вдишате, изречете думата ПОКОЙ мислено. Усетете тишината. Преди да издишате, изречете думата ТИШИНА мислено.

Позволете на усещанията да станат по-свободни и да се разширят, да обхванат нови области от тялото. Усетете как се формира вълна на спокойствие и блаженство и как се разлива по цялото ви тяло, емоционална сфера и съзнание.

8.  А сега започнете съзнателно, меко и уверено да направлявате тази вълна с всеки дъх от върха на главата надолу чак до пръстите на краката.

9. Осъзнатото дълбоко дишане по някакъв странен начин помага на цялото ви същество да се отпусне, и то на много дълбоко ниво. А в това състояние  много лесно и ефективно можете да събирате, концентрирате и насочвате целителна енергия в която и да е точка на вашето тяло.

ДИШАНЕ И КОНЦЕНТРАЦИЯ

Осъзнатото дишане ни учи да събираме и увеличаваме енергията с помощта на релаксацията. Но ако става въпрос за конкретен проблем – например болка в главата, или в лакътя, или ви боли зъб, тогава на помощ идва концентрацията. Когато дишаме дълбоко и осъзнато, в тялото ни постъпва повече кислород и с него по-голямо количество енергия. Ние събираме тази енергия, усилваме я и след това, концентрирайки вниманието си върху болезненото място, я насочваме точно там със силата на волята си. Ето така работи нашето ВНИМАНИЕ. Достатъчно е да фокусираме мислите си върху някоя конкретна част на тялото, и там веднага се концентрира енергия. Съответно с дишането към посоченото място бързо се увеличава притока на кръв, а тя е носител на хранителни вещества. Отслабеният приток на кръв в съответната област се възстановява и доставката на кислород се стабилизира. Процесът на оксидация започва вече да тече нормално и в резултат отработените вещества се увеличават, обменът на веществата се ускорява и в крайна сметка заработва процесът на регенерация на увредените клетки.

Осъзнатото дълбоко дишане помага особено ефективно при възпалителни процеси, решаване на проблеми с дихателната система и сърдечно-съдовата система, дори при опорно-двигателния апарат, болки в ставите, гръбначния стълб, проблеми с пикочо-половата система.

ДИШАНЕ И ВЪОБРАЖЕНИЕ

Огледайте се наоколо. Пространството наоколо се състои от множество реални предмети, които не винаги са били тук. И всеки един от тях най-напред е присъствал в нечие въображение, преди да се появи на бял свят.

Обаче силата на нашето въображение може да се разпростре далеч извън материалния свят. Въображението лежи в основата на нестандартните поведенчески модели. Именно въображението рисува картината на бъдещето, касаещо нашата съдба и определя вектора на движение в живота за години напред. Няма как да минете без въображение при избора на цел и поставяне на задача. Въображението  създава „препятствия“ по пътя към реализиране на нашата цел. Иронията е, че с помощта на въображението можем да преодолеем препятствията. Така въображението ни вкарва в света на хаоса и страха, или ни заставя да изпитваме радост и блаженство. Нашето въображение е способно в рамките на секунди радикално да промени психо-физическото ни състояние. То има огромно влияние върху имунната, ендокринна и хормонална системи.  То може почти мигновено да накара вашето артериално налягане да скочи, да ви доведе до състояние на възбуда, или да ви повлече в апатия и спад на тонуса. Но в умели ръце въображението може да сътвори чудеса.

ТЕХНИКА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА БОЛКА ЧРЕЗ КОНЦЕНТРАЦИЯ И ВЪОБРАЖЕНИЕ

 1. Създайте си образ на здрав орган, става, младо тяло, еластични мускули, гъвкав и силен гръбначен стълб, концентрирайте този създаден от вас образ и насочете изцеляващата енергия към нужното място.
 2. Като начало, научете се да локализирате точка/област в тялото си,която се нуждае от третиране, и след това да я насищате с енергия.
 3. Представете си, как болното място докосва слънцето и пие енергия от него. Размерът му се увеличава, загрейте и още повече усилете влиянието на Слънцето. Акумулирайте енергия и я концентрирайте точно там. Почувствайте пареща топлина. Усетете пулсация и пареща вълна. Дръжте така  на границата на комфорта. Осъзнайте доколко оживява мястото/органа/точката.
 4. Представете си безграничния потенциал заключен в мощта на вашето въображение.
 5. Такова свръхефективно състояние можете да постигнете с помощта на вашето Въображение, съчетано с Осъзнато дишане и познавайки технологията на безопасната и ефективна работа с тези прости и естествени инструменти за лечение, възстановяване и подмладяване на цялото тяло.

ДИШАНЕ И ДВИЖЕНИЕ

Движението може да не е само отърваване от излишните килограми. Добре обмислените прости движения могат да се окажат неимоверно ценни за излекуване на редица недъзи.

Специалните движения могат да подобрят имунитета, да потушат възпалителни процеси, да свалят температурата и дори да снижат артериалното налягане. Да  измените състоянието си – да се заредите с енергия, да успокоите нервната система, да отпочинете мозъка, да подхраните отслабени органи, (бъбреци, черен дроб, сърце, бели дробове, далак, жлъчка, и пр.).

Магията на движенията е известна още от древността. Източната медицина е разработила практики за лечение практически на всички болести, основани на осъзнато дишане съчетано с релаксация, концентрация, визуализация и специални движения.

Условия при практикуване:

 1. Преди да започнете движенията, се отпуснете и настройте за практиката
 2. По време на движенията се концентрирайте точно върху определеното място
 3. По време на движенията визуализирате желания образ (или мисъл-форма) и се концентрирайте върху него
 4. По време на движението да практикувайте осъзнато дишане

ЕТО Я ФОРМУЛАТА:

Осъзнато дишане+Релаксация+Концентрация+Въображение+Движение=Здрав организъм

Желая ви успех!

Recommended Articles

1 Comment

Leave A Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *