Phone

0889076565

Email

borislava@modikayoga.com

Ендокринна система на практика управлява целия ни живот. Това е най-деликатната система у човека. Нарушаването на баланса на ендокринната система води до дисбаланс в целия организъм.

Най-изявените признаци за нарушена дейност на ендокринната система са:

 1. Кожа с жълтеникав оттенък, поява на кафяви петна, сухота и пр.
 2. Склонност към драми и прекомерни вълнения, неврозност, и дори изменения на характера към заядливост, обидчивост и дори агресивност.
 3. Гинекологични заболявания – ендометриоза, маточни проблеми и  др.
 4. Безпричинно увеличаване на теглото.
 5. Безплодие – често се дължи на неефективна работа на хипофизата и епифизата.
 6. Мастопатия – дисбаланс в производството на естроген.
 7. Прекомерно потене – повишено или понижено ниво на серотонин.
 8. Трудно заспиване и безсъние – нарушение при производството на естроген и меланин.
 9. Повишена окосменост – повишено ниво на андрогени.
 10. Ранно побеляване на косите и стареене.

ИЗТОЧНАТА МЕДИЦИНА ЗА ХОРМОНАЛНАТА СИСТЕМА

Съгласно западната медицина, критическата възраст се простира между 45-та и 55-та година. Енергията ви се изчерпва и в резултат хормоналната система дава сбой. При това положение има само един начин – да се възстанови жизнената сила.

Според източната медицина (нека не забравяме, че там за критическа възраст – ако изобщо настъпи – не се говори преди 65-70 години) силните емоции – както положителни, така и отрицателни, имат разрушителна сила. За източната медицина жлезите не се явяват отделни органи и следователно не влизат в системата. Там се работи с регулиране на емоционалната настройка. Счита се, гневът поразява черния дроб, жлъчния мехур и хранително-вкусовата система; силната тъга и/или радост – сърдечно-съдовата система; унинието и отчаянието – белия дроб и имунната система, страхът – бъбреците и пикочо-половата система, а неудовлетвореността и самосъжалението увреждат далака (и задстомашната жлеза), който като главен регулиращ орган повлича след себе си целия организъм.

Черният дроб по природа е силен орган. Но хранен дълго време с гняв, той се възбужда и изтласква насъбрания гняв нагоре като блокира гърлото. Ние се освобождаваме от своя гняв като крещим, викаме, обиждаме. Но и дори да го изкараме през гърлото, той все пак е нанесъл вреди на всички органи по пътя си. А всъщност гневът е резултат от нашето безсилие и страх, че нещо не е така, както бихме искали да бъде. Изобщо, всяко негативно нещо на този свят е следствие от някакъв страх, много често неосъзнат. Така че страхът се явява изначална отрицателна емоция, която води до хормонално изкривяване. Краткотрайните емоции – стига да не са прекалено интензивни, ни служат за тонус. Но проточат ли се във времето, или пък станат хронически, те неминуемо поразяват нашето здраве, тъй като всички емоции минават през сърцето, обработват се там и след това се канализират към съответните органи. По този начин сърцето управлява и направлява всичките ни емоции.

От казаното дотук става ясно, че овладяването и регулирането на емоционалния фон може да работи като хормонална терапия. Така че, ако наистина искате да приведете в ред ендокринната си система – оправете си характера, и то бързо!

Как да стане това?

Емоциите се управляват от мозъка, а мозъкът от какво се управлява? От мислите. В крайна сметка, каквито са ни мислите, такива са ни и хормоните. Управлявайки мислите си, ние регулираме психо-емоционалните си настройки. Следователно, не външните условия, а вътрешните условия определят хормоналният ни фон. Единствено ние самите можем да се настроим. А после това вътрешното го транслираме навън.

ВЪТРЕШНА ПСИХО-ЕМОЦИОНАЛНА НАСТРОЙКА

 1. Азбучна истина е, че за да дадете нещо, трябва първо да го имате в себе си. Но ако сте прекалено зависими от мнението на другите – какво ще си помислят те, тогава къде сте вие? Защо изобщо, на какво основание сте зависими от другите, дето дори може и да не ви знаят името? Тази зависимост се получава, когато ние вътре нямаме на какво да се опрем. Относителна самодостатъчност е нужна. Вътре у нас имаме всичко, което ни е необходимо, за да ни е добре сами със себе си. Самодостатъчността е най-големия и ценен ресурс, който ни гарантира здраве и стабилност. Трябва да сте готови да се срещнете със себе си, защото това може и да не ви хареса. Неприятно преживяване е да се срещнете със себе си и да не се харесате. Но пък това е шанс да се поправите. За целта могат да ви помогнат следните процеси: осъзнато дишане, релаксация, медитация, концентрация, визуализация и движение. (Повече за тези процеси можете да прочетете в друга статия в блога, озаглавена „Изцеляващата сила на дишането“).
 2. Медитацията е вътрешно преживяване на външни явления. Задвижват се процесите на хармонизация и равновесие. Всичко започва от хипоталамуса и епифизата – управителите на ендокринната система. Там се създават мислите и следователно настроенията.  За да сме здрави, главата трябва да е лека и усмихната. Да се научим да се усмихваме с очи, с третото си око, с центъра на мозъка си дори. Концентрирайте се и визуализирайте главата си лека и усмихната – упражнявайте това състояние, докато ви стане навик, а после характер.
 3. Общувайте, излезте на светло, споделяйте. Излезте от своята обвивка – на практика тя от нищо не ви защитава. Давайте обратна връзка, споделяйте, дискутирайте, коментирайте възприятието си на действителността. Научете се да излъчвате любов и светлина.
 4. Отървете се от сраха. Страх от загубата на любов, от самота. Корените му са в далечното детство, дори във върешноутробния период. Много да сме успешни – все това ни е в главата, а всъщност това е страх от неодобрение или отхвърляне, т.е. загуба, недостиг на любов. А любовта е вътре в нас, и няма нужда да тичаме нанякъде. Когато имаш любов в себе си, тогава няма място за страх. Това са успешните хора, без да се напъват. Вселената ги награждава, защото при тях обменът се извършва на съвършено друго ниво. Вселената е безкраен резервоар на любов, а ние с нашия жалък ресурс все я търсим другаде. Съберете кураж и застанете очи в очи със страха. Когато го направите, ще разберете, че той не е по-голям от вас и че е плод на вашето въображение. Всеки път, когато преодолеете някакъв страх, ще ставате все по-силен и щастлив човек.
 5. Прошка и отношения с рода. За доброто състояние на пикочо-половата система (и съответните жлези – надбъбречни и полови) е необходимо да изработите етично отношение към родителите си, а след това и със своя род. От вашето почитание и уважително отношение зависи вашето дълголетие. Не става дума за раболепно почитание, а за уважение и поддръжка на възрастните хора. Научете се да се извинявате. Научете се да искате и да давате прошка. Когато в очите се появят сълзи, това е знак, че процесът тръгва.
 6. Зареждайте се с любов. Търсете всеки ден възможност да подарите на някого вяра, усмивка, помощ, покой, уважение, почитание. Събирайте, култивирайте в себе си енергия и любов, а след това я раздайте на света. Не я стискайте в себе си., тя ще се вкисне. Колкото повече давате, толкова повече акумулирате – това е закон. Така лекувате тимусната жлеза.
 7. Научете се да приемате и забравете обидата. Щитовидна жлезата се поврежда от:
 • Преяждане (защото е свързана с далака)
 • Безпокойство
 • Преглътнат гняв
 • Неизказана обида
 • Неприемане и вътрешно съпротивление
 • Страх от отхвърляне и нелюбов

Осъзнайте, че никой не може да ви обиди! Вие сами СЕ обиждате. Това е възвратен глагол. Човекът не ви е виновен. Той просто е проектирал върху вас своите собствени страхове, а вие сте позволили те да се развихрят у вас, защото вие носите у себе си същите тези страхове.

Научете се да отпускате гърлото. Останал ви е навикът да стоите стегнати. Дори и да са ви отстранили щитовидната жлеза, навикът ви е останал. Когато се научите да отпускате гърлото, челюстите ще се отпуснат и ще се появи и естествената усмивка.

Вътрешното ни усещане за хармония означава, че хормоните ни работят добре.

*За написването на статията са използвани материали от курс по „Хормонална система“ от Секретьi восточной медициньi, https://vladimirosiov.ru

Recommended Articles

1 Comment

Leave A Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *