Phone

0889076565

Email

borislava@modikayoga.com

Базово правило при практикуването на йога е, че удържането на определена асана става далеч по-лесно когато е съпроводено с осъзнато дишане. Истината е, че без правилно дишане асаната няма никакъв смисъл, а в най-добрия случай се явява просто една красива поза, в която можете да се снимате и да очаквате да ви лайкнат в социалните мрежи.

Докато се осъзнае това обаче, често  минават месеци в скучни практики, през които се учим правилно да заемаме асана след асана и отделно часове дихателни практики, които постепенно укрепват дихателните мускули и запълват с въздух все по-голяма част от белите ни дробове. Малко е тегаво, но няма как да се прескочи този етап. Затова пък след упорито и всеотдайно практикуване ще се радваме на комплексен резултат – стегнато, стройно и силно тяло, дълбоко познание на себе си (следователно и на другите) и умение да управляваме емоциите си и да се справяме със стреса в живота си.  

На санскритски език дишането се свързва с праната – жизнената енергия. Йога ни учи да дишаме така, че нервните центрове да получат максимално количество енергия. Всеки милилитър поет въздух захранва с кислород хиляди клетки. Следователно, колкото повече кислород навлиза в белите ни дробове, толкова по-заредено и жизнено става нашето тяло.

От друга страна, всяка асана проработва специфична физиологична система от нашия организъм. Тя работи като код, по който към определени участъци в нашето тяло се изпращат сигнали, като например да се усили кръвообращението в резултат на свиването или разтягането на мускулите в конкретна зона. Ако се занимавате отскоро с йога, пълното йогистко дишане например ще ви оказва обезболяващ и успокояващ ефект при разтягане и по този начин болезнените усещания постепенно утихват и преминават в по-приятни – отпускане и огъвкавяване. Често по време на практиките за разтягане вие чувате: „ Когато усетите болката, поспрете и замрете така; концентрирайте се върху мястото на болката и дишайте дълбоко; усмихнете му се и се отпуснете; наблюдавайте и търпеливо изчакайте докато нервната система се успокои и болката постепенно започне да се разсейва“. И след около месец редовна практика ще усетите неголеми, но твърде осезаеми промени в разтварянето на ставите и увеличаване свободата на движенията си. Или пък при стоеж в силови пози: “Дишайте дълбоко и енергично, дишайте уджай, за да наситите напрегнатите мускули с кислород и бройте, за да удържате позата по-леко“.  Така вашите мускули постепенно стават все по-силни вие ще можете да поемате все по-големи натоварвания с лекота.

 Тук няма да се спирам на техниката на изпълнение на дълбокото йогистко дишане, това всеки един практикуващ йога вече го знае.  По-скоро бих ви поканила да си представите процеса на дишане по време на изпълнение на асаните.

И така, избрали сме вече асана, организмът ни е приел кода на активация за специфичната зона. Ако при това дишаме пълно, то се случва следното:

  1. Добре захранваме и насищаме активизираните клетки като така им помагаме да се справят с натоварването.
  2. Внимателно и съсредоточено проследяваме телесните усещания и по този начин подпомагаме разкриването на ставите и огъвкавяването на тялото като цяло.
  3. Концентрирайки се върху дишането, успокояваме нервната система и така усещането за болка полека утихва и се измества към приятно усещане за повече свобода на движенията и сила.

И макар, че по време на практиките обясняваме и разказваме в детайли дихателните техники и механизмите на дишане, едва когато всеки сам осъзнае своята диафрагма и как тя се движи, как гръдната клетка се разтваря нагоре и встрани, как коремните мускули леко придърпват въздуха, издувайки се и напред как после съкращавайки ги, поемаме курс към издишане на отработения въздух, ще започнем да отбелязваме истински прогрес.

Recommended Articles

Leave A Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *