Phone

0889076565

Email

borislava@modikayoga.com

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ФАСЦИЯТА?

Фасцията е непрекъсната тримерна матрица от съединителна тъкан, съставена главно от плътно вплетени колагенови влакна, които обграждат всяка друга тъкан на тялото, включително нашите нерви, кости, артерии, вени и мускули и така ги удържат на съответните им места. На цвят е бледорозова, жълтеникава и сребристобяла.

Фасцията е изключително съществена част от анатомията на човека, но едва през последните няколко години медицината започна да й обръща необходимото внимание. Съществуват различни системи за класифициране на видовете фасция, но най-разпространена е тази, при която се разглеждат четири вида фасции:

  1. Повърхностна. Представлява фиброзен слой от рехава и еластична съединителна тъкан с различно съдържание на мазнини, която разделя кожата от мускулите с цел да осигури по-добра подвижност. Участва в терморегулацията, кръвообращението и лимфотока.
  2. Дълбока. Представлява плътен, добре организиран влакнест слой, обвиващ мускулните влакна, както и целите мускули. По този начин тя обвива всеки мускул поотделно, но едновременно ги поддържа свързани.
  3. Менингеална. Тя включва мембраите, които защитават главния мозък, гръбначния стълб и периферните нерви.
  4.  Висцералната фасция.  Обвива органите, като едновременно ги удържа към стените на тялото и позволява физиологичните им движения.

ФАСЦИЯТА КАТО ЕДИННА И НЕПРЕКЪСНАТА СТРУКТУРА

Андре Флеминг,  професор по анатомии и рехабилитации нарича фасцията „Нашият мек скелет“ (Vleeming, 2011); но най-важният момент тук е осъзнаването, че това е единна и непрекъсната структура, която обгръща цялото тяло. Представете си фасцията като най-чувствителната, силно свързана система в цялото тялото, която обвива всяка негова част като опаковъчна хартия и ни дарява подаръка да съществуваме. Фасцията е единственият елемент, който организира и прикрепя отделните части на тялото. Тя е чувствителна към всички движения. Не съществува такова нещо като изолирани упражнения или „ден за крака” – всички движения засягат цялото тяло поради връзките с телесната мрежа.

През тялото ни минават 12 фасциални меридиана отгоре надолу, отпред и отзад, както и по диагонал. Тъй като те са свързани, понякога човек изпитва болка, която „се мести“. Това е така, защото фасциалната конструкция в една част на тялото може да причини болка в друга част. Например, стягането на пироформния мускул в таза може да причини болка в долната част на крака или в кръста, тъй като те се намират върху един и същи меридиан; работата на бюрото с издърпани напред ръце на клавиатурата придърпва фасцията в долната част на гърба.

Фасцията е един от най-богатите сензорни органи в тялото и играе огромна роля в пространственото възприятие, ориентация  и координация. Независимо от движението, което правим или позата, която заемаме, рецепторите в нея се активират и изпращат сигнали до мозъка – дали е разтеглена, в неутрално положение ли е, или е съкратена. Нервният импулс от мозъка през нервните влакна се предава на мускула, който реагира със съкращение, а неговата сила чрез фасциалната структура се предава на съседните мускули. С това се обяснява факта, че често усещанията ни са в области, сравнително далеч от напрегнатия мускул. Например, задвижвайки диафрагмата си, ние променяме напрежението на фасцията в стъпалата.

Обратната връзка също може да се използва за регулиране на напрежението или разтягането на конкретен мускул. Например, благодарение на еластичните взаимовръзки и използвайки енергоимпулс съзнателно създаден от действието на определена сила,  можем да сведем до минимум напрежението (и съответно болката) върху определен мускул, става или кост. С подобни техники се постига и минимизиране на разходите на енергия при извършване на определени сложни силови движения. На тази основа днес се развиват нови рехабилитационни методики, и дори „фасциален фитнес“, както и „фасциална йога“.

ПСИХО-ЕМОЦИОНАЛНО–ФИЗИОЛОГИЧНА ВРЪЗКА

«Физическата реакция на емоциите минава през меките тъкани, така че можем да считаме фасцията за „емоционално тяло“. (https://www.penguinrandomhouse.com/books/162468/the-endless-web-by-r-louis-schultz-phd-and-rosemary-feitis-do/)

Всеки път, когато изпитваме дадена емоция, ние реагираме на нея. Когато се почувстваме несигурни, сякаш се свиваме в себе си; когато се чувстваме уверени, стоим изправени и имаме позитивни емоции. Дори и в даден момент да не преживяваме негативна емоция, ако просто заемем дадена стойка, фасцията изпраща сигнал до мозъка и ние започваме да преживяваме тази емоция без да има външна причина за това. Добрата новина е, че ако съзнателно положим усилия и коригираме позата си, това ще доведе до моментална промяна в емоционалното ни състояние. Заслужава си да поработим за това, нали?

СИМПТОМИ ЗА НАРУШЕНИЯ ВЪВ ФАСЦИЯТА

• прегърбена поза

• липса на телесна симетрия, например едно рамо е по-високо от другото или в таза

• слаба мобилност

• липса на гъвкавост и сила

• целулит. (Между кожата и повърхностната фасция има слой мастни клетки. Когато този слой подкожна мазнина се набръчка, ние наричаме това целулит. Но когато намиращата се под него съединителна тъкан се раздвижи, мастните лобули ще се разнесат и в крайна сметка кожата ще се изглади).  

ПРИЧИНИ ЗА НАРУШЕНИЯ ВЪВ ФАСЦИЯТА

  1. Заседнал начин на живот. Ако мускулните групи не се използват достатъчно и не работят заедно, тогава фасциалните обвивки могат да започнат да се слепват, създавайки сраствания (адхезии), които след това могат да причинят загуба на самостоятелно движение на мускулите и да причинят болка. Липсата на активност също води и до загуба на еластичност на колагеновите влакна, в следствие може да се втвърдят на места и още повече да се ограничи движението.
  2. Неправилна поза. Изгърбването, липсата на гъвкавост и повтарящите се движения могат да увредят фасцията, създавайки сраствания, които трудно се разрушават. Мускулният потенциал зависи от качеството на фасцията, която го заобикаля.
  3. Дехидратация. Ние сме до голяма степен вода, фасцията ни също. Пиенето на вода е като зареждане с гориво, защото благодарение на нея се осъществява метаболизма ни. Фасцията е като гъба, която постоянно пие вода и трябва да бъде регулярно изцеждана с помощта на движения, за да може после да попие още вода и в резултат всяка част на тялото ни да се движи нормално.
  4. Претоварване и/или нараняване на мускулите. Фасцията има определено ниво на еластичност, което й позволява да устоява на деформационните сили. Щом натоварването се прекрати, тя се връща в първоначалната си форма. Ако натоварването обаче действа продължително време, настъпва хронична деформация на тъканта, защото тя остава свита с цел да предпази болезнената част, причинявайки дисфункция или ограничаване движението на заобикалящата тъкан. Например след счупване, даже когато костта е заздравяла, ние продължаваме да накуцваме, защото фасцията ограничава движението, оставайки в същото състояние.
  5. Нездравословни хранителни навици. За да функционира оптимално, всяка една тъкан се нуждае от качествено захранване. Фасцията е директно свързана като обменя вещества и енергия с костите, мускулите, кръвта и всички органи в тялото.
  6. Стрес и лошо качество на съня. Хроничният стрес води до сгъстяване на фасциалните влакна, което има за цел да се защити основния мускул.

Recommended Articles

Leave A Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *