Phone

0889076565

Email

borislava@modikayoga.com

ФАСЦИЯ И МОБИЛНОСТ

Здравата фасция е еластична. Тя обезпечива плавното придвижване на мускулните слоеве един спрямо друг, което облегчава тяхната работа (намалява триенето) и удържа по-лесно тялото в позите.

Да допуснем, че сте се отпуснали раменете си и сте се изгърбили. Най-напред ще откликне фасцията – тя ще запомни новата позиция на раменните стави (кифоза на гръбнака), след това постепенно ще уплътни структурата си с цел да поеме част от натоварването, което изпитват мускулите за поддържане на вашата гърбица. Съответно фасцията около гръдните мускули ще ги свие, за да могат те да се наместят в намаленото пространство, което новата поза им предоставя и постепенно ще започне да се натяга и да се уплътнява в района на ромбовидните мускули, за да удържи „падащата“ върху им глава. Измененията на фасцията ще повлекат след себе си изменения в засегнатите връзки и сухожилия, а после мускулите ще се съкратят и ще се измени тонуса им. Накрая фасцията ще преустрои структурата си по такъв начин, че да напасне според новата постановка и изгърбването ще се превърне за вас в постоянна поза. Ако нищо не направите по въпроса, тялото ще се погрижи за калцирането на слоевете – там където е имало подвижност и слоевете са се движели един спрямо друг, се образуват спойки. Слоевете ще срастнат един към друг и вместо мека, еластична и интелигентна мрежеста структура ще получите жилава найлонова обвивка, която ще поддържа вашата гърбица. Ще започне да боли, подвижността ще намалее. Намалената подвижност води до ограничаване на захранването на тъканите, а то влече след себе си дегенеративно-дистрофични заболявания.  И едва когато осъзнаете, че гърбицата ви пречи и отидете на йога за да се избавите от нея, ще се наложи да минете целия този път в обратната посока до пълното изправяне на осанката и отново да приучите мускулите си и фасциите към новото положение, в което отново да се чувствате здрав и красив.

ФАСЦИАЛНА ЙОГА

Ако вие системно работите за по-задълбочени огъвания и усуквания на гръбнака, ще приучите фасцията в областта на гръбнака към постоянно движение. Това ще помогне на мускулите да станат по-гъвкави, т.е. да се увеличи амплитудата на огъванията, а също така и ще ги разтегли. Но което е най-главно – фасцията ще се научи да обединява различни групи мускули да работят в синхрон. И точно от състоянието на фасцията (а не от самия мускул) ще зависи усилието, което ще прави мускула, за да задвижи гръбнака. Възможно е години наред да работите за огъвкавяване на гръбнака, но така и да не разкрепостите лумбалната област. А можете да се огъвате фасциално, т.е. включвайки не само гръбначните прешлени, но и всички слоеве на мускулите около гръбначния стълб, а още по-добре и коремните, а още-още по-добре и цялото тяло.

Как се постига това?

Мускулните клетки реагират най-бързо на нервните импулси. Фасцията обаче е инертна и за да реагира са й необходими поне около 30 сек. Освен това тя обича повторенията, така че постепенно можете да приучите своята фасция да участва в движенията – от удържане на осанката до високо повдигане на бедрото или целия крак. Така, след многократни повторения на помощ на мускулите ще се включат и нервната, и фасциалната системи. Движенията ще станат по-прецизни, енергоефективни и  биологично щадящи. 

Фасцията има способността да задвижи и сухожилията, което е много необходимо при цикличните движения (напр. плуване, колоездене, бягане).  Съвсем друго ниво е когато не натоварваме само мускулите, но използваме и енергията на сухожилията и фасцията. Това обикновено се постига посредством бавни и многократни повторения на обмислени и прецизни движения.

Подвижната фасция гарантира добро кръвообращение. И обратно – доброто кръвообращение говори за жива и подвижна фасция. Слоевете тъкани се преплъзват гладко, лесно встъпват във взаимодействие и работят гладко и икономично. Възстановяването на тялото също става много по-бързо и безпрепятствено.

За да се приучи фасцията да работи добре, е необходимо да включваме едно и също движение през различен режим и ритъм. Напрягане – отпускане – разтегляне – завъртане. Базови движения и преходи с различна интензивност и скорост до достигане на максимална амплитуда. Дори и в едно добре тренирано  тяло има определени места (тригери) където отделните слоеве са „залепнали“. Това са местата, където се налага да спрем, да проработим по-внимателно и с разбиране, с разслабване и дишане, с редуване на цикъл: увеличено кръвообращение – релаксация – максимално разтягане с фиксация от 30 сек до 3 мин. с дълбоко дишане – отново отпускане. Чак след това можем  да продължим да увеличаваме амплитудата. Тук помагат масажите и сауната. Тиксотрофията е способността на гелообразните субстанции да променят вискозитета си под въздействието на натиск, затопляне или раздвижване. Обикновено под такива въздействия те се втечняват повече. Съответно фасцията омеква, отпуска се и става по-гъвкава.  

Прилагайки знанията за миофасциалните линии (меридиани) можем ефективно да смекчаваме силата на външните въздействия, като по този начин да се икономисва енергия и така да се повишава устойчивостта и едновременно мобилността на ставите. Като организираме тренировките във всичките 3 измерения вместо да се концентрираме върху отделни групи мускули, постигаме значително подобряване в цялостното състояние на организма.  

Recommended Articles

Leave A Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *