Phone

0889076565

Email

borislava@modikayoga.com

Искате да започнете деня си свежо, приятно и здравословно?  Тогава нека го започнем заедно с изпълнението на Слънчевия комплекс – една от най-разпространение техники в йога и също така любима на мнозинството практикуващи. Този комплекс е може би най-големия дар на йога към човечеството, защото има силно подмладяващ ефект върху всяка една система на физическото ни тяло, успокоява и уравновесява претоварения ни ум и ободрява духа. За хората, които разполагат с малко време, това е възможно най-пълноценната сутрешна практика.

На физическо ниво Слънчевият комплекс стимулира метаболизма, укрепва дихателната, репродуктивната и сърдечно-съдовата системи, разтяга всяка част от тялото, лубрикира и усилва стави, връзки и мускули. Чрез специално подбраната последователност от пози гръбнакът преминава през почти всички основни движения, а когато тези движения се интегрират правилно с дишането, се стимулира дълбоко и ритмично дишане, кръвта навлиза в мозъка и прояснява съзнанието.

Слънчевият комплекс представлява плавна последователност от 12 пози, преливащи една в друга и съпроводени от ритмично осъзнато дишане. Всяка следваща поза противостои на предишната, като разтяга различна част от тялото по различен начин, алтернативно огъва и изтегля гръбнака и посредством дишането насочва, разпределя и балансира енергийния поток в тялото. Тази плавна последователност от преминавания от една асана в друга може да бъде изпълнявана с различно ниво на осъзнатост – от чисто физическа гимнастика до динамична медитация, включваща асани, пранаяма, мантра и осъзнаване на чакрите.

За да извлечем максимума от този комплекс, е необходимо да го практикуваме на празен стомах, на открито или в проветрено помещение, на изгрев или на залез, но обърнати с лице към слънцето и с чувство на благодарност към нашето Слънце. Това е поздрав към нашето Слънце.

Последователност на изпълнение на асаните

Комплексът може да се изпълнява в различни вариации, но основно асаните по ред на изпълнение са както следва:

 1. Пранамасана (молитвена поза)
 2. Урдхва Хастасана (огъване назад)
 3. Уттанасана (наклон напред)
 4. Ашва Санчаланасана (нисък напад)
 5. Дандасана (висок планк)
 6. Аштанга намаскар (опора на колене-гърди-брадичка)

(напредналите преминават през Чатуранга Дандасана (опора на 4 точки)

 • Буджангасана (кобра)
 • Адхо Мукхва Шванасана (куче с муцуната надолу)
 • Ашва Санчаланасана (нисък напад)
 • Уттанасана (наклон напред)
 • Хаста Уттанасана (огъване назад)
 • Пранамасана (молитвена поза)

Важни моменти при изпълнението на комплекса:

 • Дишането се извършва през носа
 • Вдишването и издишването се редуват по строго определен ред с всяка асана
 • Позите се изпълняват плавно, без резки движения
 • Внимението се съсредоточва в определена чакра на всяка поза и се следят усещанията на тялото
 • Комплексът се изпълнява на дясната и след това на лявата страна и това се брои за един завършен цикъл. Може да се изпълнява от 2 до 108 пъти (по 54 пъти на всяка страна). При многократно повторение се преминава в плавен ритъм и постепенно се навлиза в състояние на медитация.

*В следващи публикации ще разгледаме по-задълбочено техниките на изпълнение на всяка една асана, както и практикуването на комплекса на едно по-дълбоко ниво на осъзнатост.

Recommended Articles

Leave A Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *