Phone

0889076565

Email

borislava@modikayoga.comХормони и хормонален фон

Хормоните са органични вещества, които притежават биологическа активност и се изработват от жлезите с вътрешна секреция. В по-широк смисъл към хормоните се отнасят вещества, които се изработват в клетките и влияят върху други клетки.

Под хормонален фон се разбира съотношението на хормоните в организма на човека. Изменението му се обуславя от редица вътрешни и външни фактори – възрастовото преустройство на организма, различни заболявания, психо-емоционалното състояние, аномалии в развитието, климатични и екологични условия и пр. Например, забавянето на редица физиологични процеси през зимата променя хормоналния фон и това се отразява върху отклонения в самочувствието. Напролет хормоналните процеси се активират и това води до “хормонален  взрив”.

Съществува разлика между хормоналния фон при жените и при мъжете. Хормоналният фон при жените е непостоянен, зависи от менструалния цикъл. При бременност се наблюдава повишение на хормоналния фон – през първите три месеца от бременността се увеличава количеството на изработените хормони, а след това организмът постепенно се адаптира и се преминава в ново състояние, вече на майка.

Хормоните се произвеждат от организма в малки количества, но те са дотолкова  могъщи, че влияят не само на нашето здраве, но и на емоциите, имунитета, настроението и даже на характера ни, Нашето отношение към живота, младост, външност, тип кожа, костна структура, ръст, тегло, апетит, бързина на реакциите, памет и общо физическо състояние (характеризиращо се с усещане за комфорт, радост, удовлетворение, или обратно – депресия) и много други аспекти на нашия живот на практика се повлияват до голяма степен от хормоналния ни баланс. Изобщо, ролята на хормоните играят толкова важна роля в живота на съвременната жена, че тяхното недооценяване може да й струва скъпо. Практически хормони се изработват във всеки орган на човека: черен дроб, мастна тъкан, сърце, главен мозък. Във всеки човешки организъм присъстват както женскиженски, така и мъжки хормони и в този смисъл понятието “женски хормони” е малко условно.

Жлези с вътрешна секреция

Най-много хормони се произвеждат от жлезите с вътрешна секреция. Те формират ендокринната система:

 • Хипофиза
 • Епифиза
 • Щитовидна (и паращитовидна) жлеза
 • Тимусна жлеза
 • Надбъбречни жлези
 • Задстомашна жлеза
 • Полови жлези (яйчници).

Хипофизата регулира дейността на останалите жлези. Там се прозвеждат тропни хормони, пролактин и др.

Епифизата регулира цикличните процеси в организма. Произвежда мелатонин (хормон на съня) и серотонин(хормон на щастието).

Щитовидната жлеза регулира процесите на растеж, развитие и обмен на веществата. Там се произвеждат йод, трийодтитрин, тироксин. Паращитовидната жлеза регулира калциево-фосфорния обмен в организма и изработва паратиреокрини.

Тимусната жлеза е отговорна за развитието на клетките в организма и влияе на имунната система. Произвежда тимулин, тимозин, тимусен хуморален фактор, тимопоетин, които влияят върху процеса на зреене на и оказват блокиращ ефект върху нервно-мускулното съединение.

В надбъбречните жлези се синтезират минералокортикоиди и глюкокортикоиди. Отделят се адреналин и норадреналин, които поддържат нормалната дейност на сърцето, кръвното налягане, телесната температура и нивото на глюкоза в кръвта. В кората на НБЖ се произвеждат половите хормони, отговарящи за въглеродния, мастния, белтъчния и минералния обмен.

Задстомашната жлеза отговаря за обмена на въглерода и др. Там се отделя инсулин и глюкагон.

Яйчниците обезпечават формирането на вторичните полови белези и образуването на полови клетки. Произвеждат естрогени (женски хормони). Те отговарят за важните женски признаци: съблазнителните женски форми и способността да износват плода. Но наред с тях в женския организъм се намират и мъжки хормони в една или друга концентрация и от тяхното балансиране зависят не само първичните, но също така и вторичните полови белези.

Най-важните хормони в живота на жената

1. Естроген

Под този термин се обединяват група хормони, които се изработват в яйчниците. Те отговарят за красивата женска фигура, формират закръглеността на формите около бедрата и гръдта, оказват влияние и върху характера. Помагат да се ускори процеса на клетъчната регенерация, да се поддържа кожата млада и еластична, поддържа блясъка и гъстотата на косата, явява се защитна бариера за стените на кръвоносните съдове от отлагането на холестерин.

Дефицитът на естроген формира  “момчешка” фигура, провокира повишено окосмяване по лицето, ръцете, краката. По-рано увяхва кожата. И обратно, излишъкът провокира формирането на миома на матката.

2. Прогестерон

Счита се за мъжки хормон. Той се произвежда в по-големи количества във фазата, когато яйцеклетката е напуснала своя фуликул и женския организъм е изработил жълто тяло. Ако това не се е случило, прогестерон не се изработва.

В женския организъм веществото се изработва следвайки определен цикъл, като най-високото му ниво е в деня на овулация. Способността за раждане на дете, както и износването му изцяло зависят от неговото ниво.

Повишеното ниво на прогестерон носи риск от помятане в ранните месеци от бременността.

3. Ескадриол

Това е най-активният полов хормон при жените. Изработва се в яйчниците, в плацентата. В малки дози екстрадиол се образува в хода на преобразуване на тестостерона. Това вещество обезпечава развитието на половата система, регулира менструалния цикъл, отговаря за развитието на яйцеклетките и ръста на матката по време на бременността.

На екстрадиола са присъщи анаболичните свойства. Той ускорява регенерацията на костната тъкан,като по този начин ускорява костния растеж. Снижава нивото на холестерина и  повишава съсирването на кръвта. Излишъкът от екстрадиол способства за повишаване нивото на напрежение и раздразнителността.

4. Тестостерон

Произвежда се в неголеми количества в надбъбречните жлези. Отговаря за сексуалните ни желания, прави ни настойчиви и целеустремени. Превръща снежната кралица в любвеобвилна и страстна почитателка на мъжете, способна не само да приема вниманието на мъжете, но и самата тя да демонстрира заинтересованост към партньора. Колкото по-високо е нивото на тестостерона, толкова по-активно тя се занимава със спорт. Тестостеронът помага да се изгражда мускулна маса. Такива жени изглеждат доста млади за възрастта си.

При излишество на тестостерон жената става агресивна, избухлива и с резки смени на настроението. Често се получават обриви. При дефицит се снижава нивото на сексуалното желание, жена и като цяло жизненият тонус спада.

5. Окситоцин

Изработва се от надбъбречните жлези, прави жената нежна и грижовна. Развива чувството на привързаност, прави ни сантиментални. Ако излишеството на окситоцин премине всякакви норми, жената става истерична, прави скандали без видима причина, става досадна в грижата си за близките.

След раждането нивото на окситоцина в кръвта на майката има най-висока концентрация, което отключва чувството на любов към новороденото. Този хормон е чувствителен към стреса. По време на стрес женският организъм произвежда окситоцин. По тази причина ние търсим избавление от тъжните и тревожни мисли, като се грижим за близките си, най-често ухажвайки ги с вкусни ястия. Този хормон ни заставя да се умиляваме при вида на малки деца и животни.

6. Тироксин

Произвежда се от щитовидната жлеза, формира фигурата ни и отговаря за умствените ни способности.  Хормонът е важен за много системи и органи. Регулира обмяната на веществата, кислорода, енергията и мисленето, а следователно и теглото. Участва в процеса на разпад и синтез на белтъците. Отговорен е за стройната фигура, прави кожата гладка и еластична, а движенията леки и грациозни. Отговаря за бързото реагиране в дадена ситуация, особено реагира на мъжкото внимание. Излишеството на тироксин прави тялото слабо, мислите хаотични и незавършени. Невъзможно ни е да се съсредоточим, присъства постоянно чувство на безпокойство, не можем да заспиваме, учестява се сърцебиенето.

Дефицитът на тироксин води до излишно тегло, отпускане на кожата, упадък на силите, постоянна сънливост и умора, уврежда паметта и способността да помним спада до нула. Това е хормонът, който най-много влияе на възрастовите изменения.

7. Норадреналин

Това е хормонът на героите. Изработва се в надбъбречните жлези. По време на стрес концентрацията на норадреналин Хормони, нормата на които в нашия организъм е индивидуална за всеки човек, формират нашите личностни качества и ни отличават един от друг.в кръвта се повишава и се появяват чувства като ярост и отбрана. Той се явява антипод на страха. Норадреналинът разширява кръвоносните съдове,при което в главата нахлува голямо количество кръв и мозъкът започва да работи интензивно. По време на взрив на норадреналин в главата се раждат гениални идеи, лицето поруменява, очите светват и бръчките се заглаждат. В това състояние жената смело тръгва срещу неприятностите, помитайки всичко по пътя си, успешно преодолява трудностите и при това изглежда зашеметяващо. Благодарение на този хормон ние покоряваме върхове в кариерата си.

8. Соматотропин

Произвежда се в хипофизата, която се намира в главния мозък. Наричат го хормона на силата и осанката. Този хормон се явява скулптора на нашето тяло. Той контролира мускулната маса и нивото на телесните мазнини. Еластичността и здравината на съединителната тъкан изцяло зависи от него. При жените той прави бюста стегнат. Излишеството на соматотропин в детска възраст води до прекомерно висок ръст, или прекомерно нарастване на костите на пръстите, носа, ушите, челюстта. Дефицитът в ранна възраст оставя човека нисък, или спира да расте твърде рано. При постоянна умора, недоспиване, преяждане нивото на соматотропина спада, мускулатурата отслабва, бюста се отпуска, и дори физическото натоварване и тренировки не са в състояние да решат проблема.

9. Инсулин

Произвежда се от задстомашната жлеза, след което попада в кръвта, където управлява нивото на глюкозата. Това е хормонът на “сладкия живот”. Той преработва всичките поети въглехидрати и получената от тях енергия изпраща в тъканите. В резултат ние се насищаме с енергия да живеем и мислим. Всеки организъм изработва различно количество инсулин. Ако в храната ни преобладават тестени и сладки храни, организмът не успява да преработи цялото количество, излишната глюкоза се натрупва в организма и поврежда клетките и кръвоносните съдове. Развива се захарен диабет.

По-пълна таблица на хормоните в женския организъм можете да видите тук:

https://modikayoga.com/wp-content/uploads/2021/12/Hormones_table.pdf

Хормонален фон в зависимост от възрастта

Двадесетте години

На тази възраст жената страда от т. нар. предменструален синдром, характеризиращ се с чести смени на настроенията, подтиснатост, болки в корема преди настъпване на месечния цикъл. Често се наблюдава нередовен цикъл, съпроводен до спазмични болки ниско долу в корема. Тези признаци са резултат от нестабилна работа на хормоналната система. Затова е важен добрият сън, особено през втората половина на цикъла. През този период е необходимо да се избягва по възможност стресовите ситуации и да се почива повече. Препоръчва се заниманието със спорт, тъй като активното движение подобрява кръвоснабдяването на организма и по този начин облекчава спазмите. Полезни също са и топлите душове, медитацията и заниманията с йога.

Тридесетте години

В тази възраст концентрацията на женските полови хормони се намира в своя пик. Като правило месечния цикъл протича доста регулярно, имунната система работи ефективно. Много жени на тази възраст се усещат много енергични и се захващат с много дела, често са обхванати от еуфория. Много от тях забравят, че продължителните натоварвания без съответните периоди на почивка изтощават организма като нанасят непоправими щети. Например, поради тези големи натоварвания се получават ранните бръчки, особено около очите и носа. Излишеството на някои мъжки хормони в тази възраст може да доведе до обриви.

Желателно е в тази възраст жената да се откаже от захарта, бялото брашно и тестените изделия, и от белия ориз. Тези продукти усилват действието на андрогените. За поддържането на баланс в организма е много важно да се осигури достатъчнен прием на вит.В6, който се съдържа в пълнозърнестите храни, червените риби, а също и на магнезий, който пък се намира в по-големи количества в зелените плодове. Много е важен сънят, почивката и достатъчната двигателна активност.

Четиридесетте години

На тази възраст жената все още не изпитва сериозна хормонална недостатъчност, макар че концентрацията на естроген започва упорито да спада. Един от първите признаци за изменение на хормоналния статус е забавянето в обмяната на веществата с 10-20%, което често води до повишаване на теглото. Освен това, при някои жени в тази възраст се увеличава концентрацията на кортизол и това води до увеличаване на мастните отлагания. Също постепенно започва да се понижава нивото на мелатонина и при много жени се появява безсъницата. При възникващи проблеми със съня в тази възраст много специалисти препоръчват първо да се определи причината за безсъницата (напрегнат ден, гледане на телевизия до късно през нощта, четене преди заспиване, обилна късна вечеря и т.н.). Само знаейки истинската причина, можем да се осбободим от безсъницата, в противен случай тя може да прерасне в хронична  форма.

Постепенно се понижава и нивото на сератонина – т.нар. “хормон на щастието”. Концентрацията на серотонин в кръвта може да се повиши с регулярно занимание със спорт – джогинг, тенис, велосипед, спортно ходене или йога.

Повишеното съдържание на мъжки полово хормони (андрогени) и намаляване концентрацията на естрогени води до оредяване на косата за сметка на окосмяване по тялото.

Необходимо е в тази възраст да се намали рязко приема на сладкиши и като цяло приема на въглехидрати рязко да се намали, особено в часовете след обяд. Регулярните занимания с йога стимулират работата на щитовидната жлеза, яйчниците и другите жлези.

Петдесетте години

В тези години хормоналните промени вече се усещат значително. Болшинството жени вече нямат цикъл и не могат да раждат. Това, разбира се, въобще не означава спадане на либидото. Настъпването на постменопаузата – периода, когато не е настъпвала менструация за повече от 12 месеца, означава, че женския организъм практически вече е престанал да произвежда естроген, при което обаче мъжките хормони продължават да се произвеждат. Всяка трета жена е изпитала някакви съпътстващи проблеми – депресивни състояния, косопад, топли вълни, повишено потене, образуване на множество бръчки.

В тази възраст жената се нуждае от повече почивка. Това може да бъде почивка сред природата, любимо занимание или просто повече време за себе си. Морският въздух, наситен с йодни пари, стимулира работата на щитовидната жлеза. Умерените слънчеви бани усилват изработването на вит.Д от организма, който от своя страна повишава усвояването на калция и по този начин предпазва от остеопороза.

При леки смущения на хормоналния фон може да помогне приема на фитоестрогени – изофлавон и лиган. Тези вещества можем да си набавим от соята, лененото семе и бобовите растения. В по-малки количества се срещат в аспержите, овесените ядки и чесъна.

Не бива да се допуска заседнал живот. Заниманията по спорт да бъдат умерени, щадящи като например йога и пилатес.

Климакс

Климаксът се състои от няколко стадия:

Предменопауза

У болшинството жени от европеидната раса тя настъпва на около 45 години и продължава около година и половина. Предменопаузата може да настъпи както преди 40 г., така и след 55 г. като всичко зависи от организма на конкретната жена. В този период яйчниците вече не работят така активно, овулацията спада, интервалите между месечните цикли се увеличават, отделянето на течност става все по-оскъдно. Започват да се проявяват симптоми като главоболие, топли вълни, понижена сексуална активност, лошо настроение и др, които могат да се точат от 1 до 5 години. През този период може да се натрупат 6-8 кг.

Менопауза

Първите 12 месеца без менструация. Примерната възраст е 53-55 г. През това време често се развиват различни заболявания, като например захарен диабет, затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания.

Постменопауза

Всички симптоми на климакса вече отминават, жената се чувства добре.

Как да поддържаме хормоналния баланс

Трите стълба на хормоналния баланс са:дневен режим, правилно хранене и физическа активност. Тези три фактора най-добре преборват основния разрушител на хормоналния баланс – стреса.

Разбира се, по-добре е да не се допуска хормонален сбой, отколкото да се лекуваме от него. Добрата новина е, че в повечето случаи можем да се справим без лекарска намеса. Ето как:

 • Здравословен живот – достатъчно количество сън, движение и чист въздух, сутрешна зарядка, отказване от вредни навици;
 • Правилно хранене – рацион с преобладаващи растителни продукти и растителни мазнини;
 • Подходящ спорт;
 • Балнеотерапия – различни водни процедури, спа;
 • Хормонална йога;
 • Спокоен живот – стресът е най-големия враг на ендокринната система;
 • Билколечение.

От изключително значение е храненето – по възможност да се приемат повече плодове и зеленчуци за сметка на тестени, захарни изделия, кафе и алкохол (които да се сведат до минимум), също и режима на хранене – регулярни 3-4 приема на храна по едно и също време. При нарушаване на хормоналния статус жената следва да промени дневния си рацион, като увеличава постепенно съотношението в полза на плодовете, зеленчуците, горските плодове, гъбите. В тези продукти се съдържат фитоестрогени – вещества подобни на женските хормони. Най-голямо количество фитоестрогени се съдържат в бобовите растения, зърнените храни, покълналата пшеница, яйцата и лука. За да се нормализира собственото производство на женски хормони, е необходимо да се увеличи приема на цинк и селен. Те се съдържат в нетлъстите говеждо месо и свинското филе, овесените ядки, млякото, листните зеленчуци и салати, ядките, тиквеното семе, чесъна. Максимално да се намали приема на захар, мед, хлебни изделия, сладкарски изделия, картофи, мазни меса, консервирани храни, колбаси и всякакви полуфабрикати.

Recommended Articles

Leave A Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *